Pașaportul EES: Cetățenii străini cu rezidență în Spania nu au nevoie de acest document
Pașaportul EES care întră în vigoare din luna mai a anului 2023 nu va fi necesar cetățenilor străini cu rezidență în Spania potrivit Comisiei Europene. Acest pașaport urmează să schimbe radical procedurile de intrare și ieșire din țările UE și cele aflate în zona Schengen.
Ce este Pasaportul EES?
Potrivit site-ului mai.gov.ro sistemul de intrare / ieșire (EES) este:

Spania nu cere pasaport EES cetatenilor straini cu rezidenta in tara. Sursa foto: JAIME REINA / AFP
„Prin Regulamentul 2017/2226 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 noiembrie 2017 de instituire a Sistemului de intrare/ieșire (EES) pentru înregistrarea datelor de intrare și de ieșire și a datelor referitoare la refuzul intrării ale resortisanților țărilor terțe care trec frontierele externe ale statelor membre, de stabilire a condițiilor de acces la EES în scopul aplicării legii și de modificare a Convenției de punere în aplicare a Acordului Schengen și a Regulamentelor (CE) nr. 767/2008 și (UE) nr. 1077/2011, se instituie un Sistem de Intrare/Ieșire (EES) care:
- înregistrează şi stochează data, ora şi locul intrării și ieșirii resortisanţilor ţărilor terţe (TCN) care trec frontierele statelor membre care operează EES (inclusiv România);
- calculează durata de ședere autorizată a TCN;
- generează alerte atunci când șederea autorizată a expirat;
- înregistrează și stochează data, ora şi locul privind refuzul intrării TCN a căror intrare pentru o şedere pe termen scurt a fost refuzată, autoritatea care a refuzat intrarea și motivele refuzului.”, explică autoritățile Ministerului de Interne din România.
Tot pe site-ul mai.gov.ro sunt mai multe detalii despre sistemul EES și regimul de aplicare al acestuia.
Cetățenii străini din Spania cu rezidență nu intră sub incidența pașaportului EES
Autoritățile spaniole au venit cu clarificări privind sistemul EES și au explicat că acesta nu se aplică cetățenilor străini care au rezidența în Spania. Sistemul este adresat exclusiv turiștilor și va fi aplicat prin scanarea automată a pașapoartelor la punctele de frontieră din Spania.
Acum, Comisia Europeană a confirmat faptul că sistemul european de scutire de la plata taxelor nu se aplică cetățenilor din afara UE care locuiesc în Spania, spunându-ne: “Cetățenii din afara UE care dețin permise de ședere nu se află în domeniul de aplicare al Sistemului de intrare/ieșire și al ETIAS.
“La trecerea frontierelor, titularii de permise de ședere UE ar trebui să poată prezenta autorităților de frontieră documentele de călătorie și permisele de ședere valabile.”
Mai precis acest sistem EES se adresează, repetăm, turiștilor care vor avea posibilitatea să între pe teritoriul Spanion prin scanarea pașaportului la porțile automate de control frontieră. Acest lucru neputând fii făcut de rezidenții care au viză de ședere, alt act de indentitate în afară de pașaport.
Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat: “EES este un sistem informatic automatizat de înregistrare a resortisanților din afara UE care călătoresc pentru o scurtă ședere, de fiecare dată când trec frontierele externe ale țărilor europene care utilizează sistemul, a transmis oficialul potrivit thelocal.es.
Mulți cetățeni se declară nedumeriți de noul sistem
Deși site-urile instituțiilor oficiale sunt pline de informații, mulți cetățeni reclamă că acestea sunt neclare și chiar bulversează în unele situații. Autoritățile recomandă ca fiecare cetățean UE sau din zona Schengen să citească informațiile oficiale oferite de autoritățile competente, în cazul României – Ministerul Afacerilor Interne.
“Acest lucru îi privește pe călătorii care au nevoie de o viză de scurtă ședere și pe cei care nu au nevoie de viză. Refuzurile de intrare sunt, de asemenea, înregistrate în sistem. Cetățenii din afara UE care au reședința în UE nu se află în domeniul de aplicare al EES și nu vor face obiectul preînregistrării datelor în EES prin intermediul sistemelor de autoservire. Utilizarea automatizării rămâne în responsabilitatea statelor membre, iar disponibilitatea acesteia în punctele de trecere a frontierei nu este obligatorie.”, a mai spus oficialul pentru aceeași sursă citată.
Site-ul oficial al Uniunii Europene oferă și el explicații pe larg despre noul sistem de control la frontieră care se va aplica din luna mai 2023. Informațiile pe larg pot fi citite aici.
