Connect with us

newspass.ro

Peru: Violențe în stradă după arestarea președintelui Pedro Castillo

Peru: Violențe în stradă după arestarea președintelui Pedro Castillo

World

Peru: Violențe în stradă după arestarea președintelui Pedro Castillo

Sursa Foto: El Pais

Peru: Violențe în stradă după arestarea președintelui Pedro Castillo

În ultimele zile, în Peru, violențele în stradă s-au întețit ca urmare a arestării președintelui Pedro Castillo. Autoritățile au declarat stare de urgență la nivel național, în condițiile în care criza se adâncește. Șapte persoane au murit în urma altercațiilor din stradă și tensiunile continuă. Fostul președinte, Pedro Castillo a făcut apel la susținători să meargă la închisoare în care este reținut. În paralel procurorii cer pentru acesta detenție 18 luni, scrie Aljazeera. Președintele Peru a fost destituit din funcție și acuzat de rebeliune după o presupusă tentativă de lovitură de stat.

Stare de urgență națională în Peru

Președintele Pedro Castillo a fost arestat pentru încălcarea ordinii constituționale, după cum a anunțat procurorul, potrivit Aljazeera. Castillo a fost destituit din funcție și se află în arest fiind acuzat de rebeliune după o presupusă tentativă de lovitură de stat.

Ca urmare a acestui fapt, peruanii au ieșit în stradă și continuă protestele. Șapte oameni și-au pierdut viața în urma violențelor care se întețesc pe zi ce trece.

Ministrul peruan al Apărării, Alberto Otarola, a anunțat suspendarea libertății de circulație și de întrunire și posibilitatea intituirii unei stări de asediu din cauza actelor de vandalism și violență.

“Poliția națională, cu sprijinul forțelor armate, va asigura controlul pe întreg teritoriul național al bunurilor personale și mai ales al infrastructurilor strategice, precum și siguranța și bunăstarea tuturor peruanilor”, a anunțat oficialul de la Ministerul Apărării din Peru.

În Peru lucrurile au luat-o razna ca urmare a arestării președintelui Pedro Castillo. Un judecător a ordonat ca acesta să rămână după gratii pentru încă 48 de ore pentru acuzațiile de rebeliune și conspirație.

Susținătorul fostului șef de stat au ieșit în stradă și au organizat proteste în toată țara. Ei cer eliberarea liderului de stânga, precum și organizarea unor noi alegeri. Castillo a fost deja înlocuit la conducerea țării de către fosta vicepreședintă Dina Boluarte.

Cum s-a ajuns la arestul președintelui peruan

Criza în Peru a început săptămâna trecută când Castillo, un fost profesor și lider sindical, devenit președinte în iulie 2021, a anunțat că intenționează să dizolve Congresul peruan și să guverneze prin decret.

Peru: Violențe în stradă după arestarea președintelui Pedro Castillo

Sursa Foto: The New York Times

Măsura a fost denunțată pe scară largă ca fiind neconstituțională și a determinat legislativul condus de opoziție să voteze demiterea lui Castillo. Imediat după, vicepreședinta Boluarte a depus jurământul, devenind astfel prima femeie președinte din Peru.

În paralel, Pedro Castillo a fost arestat și transferat într-o închisoare de lângă capitala Lima, unde se află și în prezent.

La începutul acestei săptămâni, procurorii peruani au anunțat că solicită pentru Castillo 18 luni de detenție preventivă. Fostul președinte a respins acuzațiile care i se aduc și a declarat că este deținut pe nedrept și total arbitrar.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top