Connect with us

newspass.ro

Peste 60 de morminte antice descoperite în timpul unor lucrări din Fâșia Gaza

Peste 60 de morminte antice descoperite în timpul unor lucrări din Fâșia Gaza

Discover

Peste 60 de morminte antice descoperite în timpul unor lucrări din Fâșia Gaza

Sursa Foto: The National

Peste 60 de morminte antice descoperite în timpul unor lucrări din Fâșia Gaza

Descoperire importantă în Fâșia Gaza. În timpul unor lucrări de construcție au fost descoperite peste 60 de morminte care datează din secolul I d.Hr. Autoritățile au anunțat că au făcut marea descoperire a unui sit funerar antic datând din epoca romană. În total au fost identificate 63 de morminte, dintre care câteva oase și artefacte datează din secolul al II-lea, potrivit Cbsnews. În prezent, Ministerul Turismului și Antichităților lucrează la fața locului cu o echipă de experți francezi pentru a afla mai multe despre sit.

Descoperire istorică în Fâșia Gaza

În timpul unor lucrări de construcție, autoritățile din Gaza au făcut o descoperire uimitoare. Acum lucrează cu o echipă de experți din Franța pentru a afla mai multe informații despre situl funerar. Acesta a dezvăluit 63 de morminte pe locul unui proiect de construcție finanțat de către Egipt. Lucrările au fost sistate, iar acum specialiștii arheologi fac cercetări la fața locului.

Peste 60 de morminte antice descoperite în timpul unor lucrări din Fâșia Gaza

Sursa Foto: Le Figaro

Situl funerar, vechi de 2000 de ani, este situat în apropierea ruinelor portului grec Anthedon, pe drumul care duce spre vechiul Ascalon. Acesta din urmă este, în prezent, orașul israelian Ashkelon situat lângă granița cu Gaza.

Acolo ar fi trebuit să se desfășoare un proiect de construcție a unor locuințe, finanțat de Egipt. Când au început să excaveze, muncitorii au făcut marea descoperire. Proiectul a fost suspendat parțial, timp în care o echipă de la ministerul local al antichităților cercetează zona. Scopul este de a cataloga descoperirile făcute și pentru a căuta altele noi, după cum a declarat pentru AFP, Fazl al-Atal, șeful echipei de excavare.

“Ne așteptăm să găsim, în total, 75-80 de morminte. Este primul cimitir complet din Epoca Romană descoperit în Gaza”, a declarat șeful echipei de excavare.

O echipă de la Ministerul Antichității se concentrează pe documentarea, cercetarea și protecția sitului. Specialiștii vor să afle care sunt cauzele morții celor îngropați acolo.

Sursa Foto: Messeneger Inquirer

În paralel, construcția de locuințe continuă de jur-împrejurul sitului funerar al cărui acces public este blocat. În Gaza, atât cercetarea, cât și turismul la siturile arheologice sunt limitate din cauza blocadei israeliene impuse de când Hamas a preluat controlul asupra fâșiei în 2007.

Statuetă din piatră veche de 4.500 de ani

Situl mortuar nu este singura descoperire recentă din Fâșia Gaza unde locuiesc aproximativ 2,3 milioane de palestinieni.

La începutul acestui an, un fermier a găsit o statuetă de piatră veche de 4.500 de ani reprezentând o zeiță antică în timp ce își lucra pământul în Gaza.

“Am găsit-o din întâmplare. Era plină de noroi și am spălat-o cu apă. Ne-am dat seama că este un lucru prețios, dar nu știam că are o valoare arheologică atât de mare”, a declarat fermierul Nidal Abu Eid pentru BBC News.

În luna aprilie a acestui an, cercetătorii din Fâșia Gaza au descoperit o statuetă de piatră veche de 4.500 de ani care înfățișa chipul unei zeiție antice, iar în septembrie au descoperit mozaicuri bizantine datând din secolele V-VII.

Continue Reading

Mai multe din Discover

Se citește acum

To Top