Povestea celui mai mare safir din lume. Cântărește peste 500 de kg
Cel mai mare safir din lume cântărește 503 kg, este albastru și a intrat în Cartea Recordurilor. Serendipity Sapphire are 2.600.000 carate și timp de două luni a fost expus în Elveția, spre cumpărare. Se pare că nu au existat persoane interesate, sau dispuse să ofere suma cerută, motiv pentru care va fi mutat în Dubai. Anunțul a fost făcut de către Președintele Autorității Naționale pentru pietre prețioase și bijuterii din Sri Lanka. Potrivit Daily Mirror, filonul de safir stelar va fi mutat în Dubai la decizia celor care l-au găsit.
Povestea celui mai mare safir din lume – Serendipity Sapphire
Safirul care a intrat în Cartea Recordurilor are 2.600.000 de carate și a fost găsit în curtea unui localnic din orașul Ratnapura situat în sudul Sri Lanka. Safirul are o lungime de 100 de cm, o lățime de 72 de cm și o înălțime de 50 cm. În februarie 2022, a fost înscris în Cartea Recordurilor, de către Gübelin Gem Lab din Elveția, ca fiind cel mai mare filon de safire din lume. Timp de două luni, safirul a fost expus în Elveția, dar pentru că nu s-a găsit un cumpărător, va fi mutat în Dubai.
“Încă nu am găsit un cumpărător pentru safirul stelar, iar clienții au decis să-l mute în Dubai. Vom putea ce putem face acolo”, a declarat Gübelin Gem Lab, potrivit sursei citate.
Experții susțin că valoarea estimată a safirului Serendipity este de 100 de milioane de dolari americani. Cel mai mare safir din lume a fost găsit în 2021 în curtea unui localnic din Sri Lanka. Acesta săpa o fântână când a făcut impresionanta descoperire.
Se pare că zona este recunoscută ca fiind bogată în pietre prețioase, însă nimeni nu se aștepta la o așa descoperire.

Sursa Foto: BBC
Cele mai mari diamante din lume
Cele mai mari diamante din lume sunt Cullinan, Sewelo, Lesedi la Rona, Excelsior și Steaua din Sierra Leone. Primul a fost descoperit în 1905 în mina Premier din Africa de Sud, la o adâncime de 5 metri sub pământ. Cullinan cântărea 600 de grame și a fost predată lui Joseph Asscher, președintele unei companii de diamante din Amsterdam. Acesta a tăiat diamantul în nouă bucăți, cea mai mare fiind evaluată la 530 de carate. Diamantele sunt expuse în Turnul Londrei din Marea Britanie.
Diamantul Sewelo a fost descoperit în 2019, în Botswana, în mina Karowe. Era acoperit de carbon și arăta ca un cărbune. Ulterior a fost cumpărat de brandul Louis Vuitton, la un preț de aproximativ 50 milioane de dolari.
Lesedi la Rona a fost găsit în 2015 în Botwana. Dimensiunile sale erau atât de mari încât a fost nevoie de echipamente speciale pentru scanarea și tăierea lui. Bucata cea mai mare are are 302.37 carate, iar restul bucăților (66 la număr) au între 1 și 26 de carate. Nu se cunoaște locația în care este ținut diamantul.
Excelsior a fost descoperit în 1893 și era considerat cel mai mare din lume, cu 995.2 carate și formă de munte. A fost tăiat în 10 bucăți, cea mai mare având 69.68 de carate, iar cea mai mică 9.82 carate. Trei dintre ele au fost cumpărate în 1939 de compania Tiffany & Co.
Diamantul Steaua din Sierra Leone este transparent și are 969.8 carate. A fost vândut unui bijutier din New York pentru suma de 2,5 milioane de dolari.
