Președintele Turciei majorează salariul minim cu 55%
Președintele Turciei a luat decizia de a majora salariul minim în contextul apropierii alegerilor de anul viitor. Acesta își dorește să ușureze costul vieții pentru muncitorii care se confruntă cu una dintre cele mai mari rate ale inflației din lume. Creșterea salarială vine înainte de alegerile de anul viitor care se preconizează a fi o mare bătălie pentru putere. Aflat la putere de mai mulți ani, Erdogan face toate eforturile pentru a se menține în fruntea statului. Potrivit Financial Times, salariul minim din Turcia ar urma să fie de 8.500 TL, adică 455 de dolari pe lună, în 2023. Anunțul a fost făcut chiar de către președintele țării.
Erdogan majorează salariul minim cu 55%
Cu puțin timp înainte de alegerile prezidențiale, Recep Erdogan a luat decizia de a majora salariul minim cu 55%. Este o decizie fără precedent care a luat prin surprindere toată țară, în contextul ratei inflației. Președintele a făcut anunțul în cadrul unui interviu televizat. Astfel, în 2023, salariul minim în Turcia va fi de 8.500 lire turcești, adică 455 de dolari pe lună. Este vorba despre o sumă dublă față de cea de la începutul acestui an, și cu 55% mai mare decât era în luna iulie. Mai mult decât atât, Erdogan a anunțat că ar mai putea urma o creștere în lunile următoare.
“Dacă vom vedea o situație neașteptată nu vom ezita să facem o ajustare intermediară așa cum am făcut anul trecut. Ca un guvern care a crescut veniturile și bunăstarea lucrătorilor săi, nu vom permite ca drepturile acestora să fie pierdute. Suntem aici pentru națiunea noastră”, a declarat Erdogan potrivit The Financial Times.
În Turcia inflația a ajuns la 84,4% în luna noiembrie 2022, în condițiile în care Erdogan a ordonat băncii centrale să reducă costurile de împrumut și să stimuleze economia cu credite avantajoase. Sursa citată menționează că Erdogan urmează o opinie potrivit căreia ratele ridicate ale dobânzilor alimentează inflația.
În cadrul interviului televizat, șeful statului turc, care este de 20 de ani la putere, a declarat că eforturile sale de a extinde economia au dat roade.
“Am obținut cele mai tangibile rezultate în ceea ce privește creșterea prin investiții, ocuparea forței de muncă, producție și exporturi”, a mai precizat Erdogan.
În ciuda declarațiilor sale, reducerea ratelor dobânzilor în fața unei inflații în creștere a subminat lira turcească. Aceasta a pierdut aproximativ jumătate din valoare de când banca a început să reducă ratele (septembrie 2021).
Prețurile în creștere au făcut ca alimentele de bază și combustibilul să fie mai scumpe, fapt care a dus la nemulțumirea populației față de guvern. Sondajele de opinie arată că sprijinul turcilor pentru partidul de guvernământ a atins minime istorice.
Alegeri parlamentare și prezidențiale în Turcia
Alegerile parlamentare și prezidențiale din Turcia ar trebui să aibă loc în luna iunie a anului 2023, dar analiștii politici cred că Erdogan le va devansa cu o lună sau două pentru a profita de efectul măsurilor de stimulare a populației.
Un profesor de economie de la Universitatea din Istanbul a declarat că în condițiile unei inflații ridicate, efectele acestor măsuri se vor disipa în trei sau patru luni. Ceyhun Egin este de părere că majorarea salariului minim va afecta industria turcă care se bazează pe forță de muncă ieftină.
