Connect with us

newspass.ro

Prima femeie șef de stat din Slovenia. Este fosta avocată a Melaniei Trump

Prima femeie șef de stat din Slovenia. Este fosta avocată a Melaniei Trump

World

Prima femeie șef de stat din Slovenia. Este fosta avocată a Melaniei Trump

Natasa Pirc Musard Sursa Foto: Today90

Prima femeie șef de stat din Slovenia. Este fosta avocată a Melaniei Trump

Natasa Pirc Musard este prima femeie șef de stat din Slovenia, după ce a câștigat duminică, 13 noiembrie, turul doi al alegerilor prezidențiale. Rezultatele preliminare arată că ea va deveni prima femeie șef de stat din această țară. Potrivit BBC, Natasa Pirc Musard este de profesie jurnalist și avocat și a candidat ca independentă, cu sprijinul guvernului de centru-stânga  al Sloveniei.

Prima femeie șef de stat din Slovenia

Fosta prezentatoare și avocată a Melaniei Trump a fost susținută de guvernul de centru-stânga și l-a învins pe candidatul conservator, ministrul de Externe, Anze Logar, un veteran al politicii conservatoare.

Natasa Pirc Musard a obținut aproape 54$ din voturi, spre deosebire de rivalul ei care a obținut puțin peste 46%. Potrivit BBC, prezența la vot în rândul populației de aproximativ 2 milioane a fost de 49,9%. Natasa Pirc Musard este de profesie avocat, iar în trecut a fost comisar pentru protecția datelor. Ea a fost aleasă prima femeie președinte a Sloveniei după ce și-a învins rivalul conservator în turul doi de scrutin care a avut loc duminică, 13 noiembrie.

Ambii au candidat independent, însă unul a fost susținut de blocul politic de centru-stânga al Sloveniei, iar celălalt de blocul politic de dreapta.

Logar, fost ministru de externe în ultimul guvern al lui Janez Janša, câștigase primul tur în octombrie, fără a obține majoritatea necesară. TheGuardian relatează că au existat speculații potrivit cărora Logar ar fi suferit din cauza asocierii cu fostul său șef. Prim-ministrul ecologist al Sloveniei, Robert Golob, care i-a succedat lui Janez Janša, în luna iunie 2022, a susținut că votul pentru candidatul conservator ar arunca țara înapoi în vremuri întunecate.

Sursa citată notează că prezența la vot la scrutinul de duminică, 13 noiembrie, a fost în creștere față de ultimele alegeri din 2017, respectiv 50,6%.

Cine este Natasa Pirc Musard

Natasa Pirc Musard a fost angajată ca avocat al Melaniei Trump, fosta primă doamnă a Americii. Aceasta a candidat ca independent, dar a avut sprijinul guvernului de centru-stânga al Sloveniei. Prima femeie șef de stat din Slovenia a reprezentat interesele Melaniei Trump în timpul președinției lui Donald Trump. În 2016, cele două au intentat un proces împotriva revistei Suzy din Slovenia care ar fi sugerat că Melania Trump a lucrat ca escortă de lux. Ulterior cele două părți au ajuns la o înțelegere extrajudiciară.

Acum Natasa Pirc Musard este șef de stat în Slovenia. Iată ce a declarat după ce a ieșit învingătoare în fața rivalului conservator:

„Slovenia a ales un președinte care crede în Uniunea Europeană, în valorile democratice prin care a fost întemeiată UE (…) Tinerii își pun acum responsabilitatea pe umerii noștri de a avea grijă de planeta noastră, astfel încât următoarea noastră generație, copiii noștri, să trăiască într-un mediu sănătos și curat”, a declarat Natasa Pirc Musard, potrivit BBC.

Ea va fi comandantul șef al forțelor armate și va nominaliza mai mulți oficiali de rang înalt, între care guvernatorul băncii centrale.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top