Recorduri de căldură pe timp de iarnă doborâte pe tot continentul european
Temperaturile din luna ianuarie au atins un record istoric în mai multe țări din Europa. Iarna nu mai este ce a fost odată, iar asta se simte tot mai tare, de la an la an. După un Crăciun fără zăpadă, finalul de an a adus temperaturi cu plus, vreme caldă și însorită în Europa. 2023 a început pe aceeași linie, iar meteorologii nu au vești bune. Potrivit BBC, recordurile naționale au fost doborâte în opt țări, iar cele regionale în alte câteva țări. Vremea blândă din Europa este în total contrast cu vremea din America de Nord. Acolo, o furtună de zăpadă urmată de un val de frig a ucis 60 de persoane.
Iarnă cu recorduri de căldură în Europa
Temperaturile din Olanda, Lituania, Letonia, Liechtenstein, Republica Cehă, Polonia, Belarus și Danemarca au depășit recordurile naționale.
La Varșovia, în Polonia, s-au înregistrat duminică 18,9 grade Celsius, în timp ce la Bilbao, în Spania, au fost 25,1 grade Celsius – cu peste 10 grade Celsius peste medie.
Și în Franța, Germania și Ucraina au fost doborâte recordurile meteorologice pe timp de iarnă. Vremea din Europa este în contrast total cu cea din America de Nord, lovită de furtuni de zăpadă.
În continuare meteorologii au prognozat ninsori abundente și ploaie înghețată în zone din nordul Midwest, precum și furtuni puternice și tornade în Texas, Arkansas, Louisiana și Oklanoma.
Cu toate astea, pe partea europeană a Atlanticului vremea a fost blândă în multe zone, la începutul acestui an.
Pe de altă parte, lipsa zăpezii amenință Alpii cu un sezon de iarnă umed.
Temperaturi de 20 de grade Celsius în Elveția
Vremea exagerat de caldă a afectat stațiunile de ski din Alpi care suferă din lipsa zăpezii. Potrivit meteorologilor, s-au înregistrat 20 de grade Celsius.
Temperatura înregistrată la Varșovia la 1 ianuarie a fost cu 4C mai mare decât recordul precedent pentru luna respectivă, iar în Belarus, recordul a fost de 16,4C, cu aproximativ 4,5C peste recordul anterior.
În Spania, de Anul Nou, temperaturile din Bilbao au fost echivalente cu media lunii iulie, iar unele zone din Catalonia, inclusiv Barcelona, sunt supuse unor restricții privind utilizarea apei.
Din nefericire, din cauza schimbărilor climatice, valurile de căldură au devenit tot mai frecvente și mai intense, spun specialiștii.
Totuși, nu este numai cald în Europa. În unele părți ale Scandinaviei sunt prognozate temperaturi mai scăzute și ninsori, iar la Moscova se așteaptă ca temperatura să scadă până la -20C până în weekend.
