Roi stelar descoperit în premieră de telescopul Hubble
Telescopul Hubble a marcat încă o descoperire istorică. De data aceasta este vorba despre un roi stelar aflat la 160.000 de ani-lumină depărtare de Pământ. Aglomerarea de stele este situată în Marele Nor al lui Magellan, o galaxie care orbitează Calea Lactee. Potrivit specialiștilor de la NASA, aceasta conține numeroase regiuni de formare a stelelor. NGC 2002 are un diametru de aproximativ 30 de ani lumină și este un roi relativ tânăr, cu o vechime de 18 milioane de ani. Marele și Micul Nor al lui Magellan (LMC, SMC) sunt bogate în roiuri de stele tinere, ceea ce le face laboratoare ideale pentru studierea formării și evoluției stelare.
Roi stelar descoperit în premieră de telescopul Hubble
Telescopul Hubble a observat un roi stelar deschis aflat la 160.000 de ani lumină-depărtare de Pământ. Cercetătorii au folosit rezoluția ridicată a telescopului și sensibilitatea la discernerea stelelor individuale pentru a studia NGC 2002.
NGC 2002 conține aproximativ 1.100 de stele și este mai sferic decât un cluster deschis tipic. Acesta din urmă care este un tip de cluster stelar cu densitate scăzută de stele și o formă neregulată datorită atracției gravitaționale reciproce slabe a stelelor care îl compun.

Sursa Foto: Astrospace
NASA precizează că, în general, stelele individuale dintr-un roi deschis pot fi observate, în timp ce stelele dintr-un roi globular (celălalt tip principal de roi) sunt adesea prea dense pentru a fi observate chiar și cu telescoape puternice.
Totodată, stelele mai masive din cluster tind să se scufunde spre centru, în timp ce stelele mai ușoare se îndepărtează de centru pe măsură ce clusterul evoluează.
În centrul clusterului sunt vizibile cinci supergigante roșii, care sunt stele masive din punct de vedere fizic, dar mai reci, care fuzionează heliu după ce și-au epuizat combustibilul hidrogen.
Hubble a fost lansat pe orbita joasă a Pământului în 1990
Telescopul Hubble poartă numele astronomului Edwin Hubble și este unul dintre marile observatoare ale NASA.
Telescopul spațial Hubble a fost lansat pe orbita joasă a Pământului în 1990 și de atunci a rămas în funcțiune. Acesta nu este primul telescop spațial din toate timpurile, însă este unul dintre cele mai mari și mai versatile. Hubble este renumit atât ca instrument vital de cercetare, cât și ca un avantaj de relații publice pentru Astronomie.
Institutul de Știință al Telescopului Spațial (STScI) selectează țintele lui Hubble și procesează datele rezultate, în timp ce Centrul Goddard pentru Zboruri Spațiale (GSFC) controlează nava spațială.
