Connect with us

newspass.ro

Românii din Italia ar putea deveni minoritate naţională

Românii din Italia ar putea deveni minoritate naţională

World

Românii din Italia ar putea deveni minoritate naţională

FOTO: Claudiu Stănăşel / Facebook

Românii din Italia ar putea deveni minoritate naţională

Autorițățile române consulare din Italia fac demersuri pentru a facilita viața românilor în Italia. Acestea își propun ca în imediata perioada românii să fie recunoscuți ca minoritate națională.

Vicepreşedintele Consiliului local din oraşul italian Prato, Claudiu Stănăşel

”Concret, este vorba despre un demers politic în vederea modificării unui act normativ din 1999 – legea 482 – care conţine ‘Regulamentul privind protecţia minorităţilor lingvistico-istorice”. Prin modificarea acestei legi, românii ar putea deveni minoritate lingvistică recunoscută şi protejată de Constituţia Republicii Italiene, precum alte minorităţi între care: albaneză, catalană, greacă, slovenă, croată şi franceză. Limba română este în ziua de azi a doua limba vorbită pe teritoriul peninsulei după cea italiană”, a menţionat Claudiu Stănăşel, scrie Agerpres.

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului local din Prato, în acest an va fi lansată pe tot teritoriul Italiei o campanie politică puternică, promovată activ şi pe reţelele de socializare, prin care vor fi explicate opiniei publice avantajele dobândirii acestui statut de către cea mai numeroasă comunitate de străini care locuieşte în Italia.

În fiecare an începând din 1999, statul italian pune la dispoziţie între 5 şi 10 milioane de euro pentru proiecte dedicate minorităţilor lingvistico-istorice recunoscute.

“Dacă vom realiza ceea ce ne-am propus, aceasta va însemna drepturi şi beneficii extinse pentru cetăţenii români din Italia şi promovarea susţinută a limbii şi a culturii noastre naţionale prin intermediul fondurilor puse la dispoziţie de către statul italian, după cum se întâmplă azi în ceea ce priveşte minorităţile lingvistice recunoscute. Asociaţiile de români de pe teritoriul peninsulei ar putea avea acces direct la fondurile alocate de către guvernul Italiei pentru a demara proiecte în folosul comunităţilor de români. Este esenţial pentru noi ca români să nu mai depindem doar de bugetul şi de programele Departamentului pentru Românii de Pretutindeni!”, a menţionat Claudiu Stănăşel.

În prezent, în Italia trăiesc peste 1,2 milioane de români, reprezentând aproape un sfert din totalul rezidenţilor străini din această ţară.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top