Connect with us

newspass.ro

Satul medieval care ascunde o legendă misterioasă de Crăciun

Satul medieval care ascunde o legendă misterioasă de Crăciun

Discover

Satul medieval care ascunde o legendă misterioasă de Crăciun

Sursa Foto: Roselinde

Satul medieval care ascunde o legendă misterioasă de Crăciun

În Irlanda există un sat medieval abandonat care ascunde o legendă misterioasă de Crăciun. La doar 20 de minute de mers cu mașina spre sud de orașul Kilkenny se află satul care ar avea legături cu Moș Crăciun și în care trăiește o singură familie. Este vorba despre soții O Connell din Jerpoint Park. Potrivit BBC, în localitate se află ruinele bisericii Sfântul Nicolae și un cimitir care datează din secolul al XIII-lea. Acolo își duc somnul veșnic primii locuitori ai satului, enoriași ai bisericii, precum și Sfântul Nicolae din Myra. Legenda spune că acolo se află înmormântat sfântul care l-a inspirat pe Moș Crăciun.

Satul din Irlanda care ascunde o legendă misterioasă de Crăciun

Casa familiei lui Maeve și Joe O Connell este situată într-o zonă mirifică, între pășunile verzi de pe dealuri și cimitirul vechi din secolul al XIII-lea. Cei doi soți sunt proprietarii și singurii locuitori din Jerpoint Park, un sat medieval părăsit care se întinde pe o suprafață de peste 480.000 mp. Localitatea se află la 20 de km sud de orașul Kilkenny din Irlanda.

Așezarea, numită ulterior Neetown Jerpoint este situată de-a lungul punctului de intersecție al râului Nore și al râului Little Arrigle. Se crede că a fost fondată de normanzi, care au sosit în Irlanda în jurul anului 1160 d.Hr.

Potrivit unui plan de conservare întocmit de Consiliul Patrimoniului Irlandez, până în secolul al XV-lea, orașul a avut o evoluție înfloritoare. Dovezile arheologice au dezvăluit case, o piață, un turn, un pod, străzi, o moară, un sistem de gestionare a apei și mănăstirea Jerpoint din apropiere, care se află și astăzi în picioare.

Din motive neclare (atacuri violente și/sau ciumă), în secolul al XVII-lea toți locuitorii acestui oraș au dispărut. O legendă locală spune că aici își duce somnul de veci Sfântul Nicolae.

“Legenda spune că aici a fost dintotdeauna”, au dezvăluit singurii locuitori în viață din Neetown Jerpoint.

În cimitirul bisericii din localitate există efigie de piatră ornamentală ce reprezintă un bărbat care stă în picioare cu mâinile împreunate la nivelul degetelor mari și cu palmele îndreptate spre exterior.

Soții O Connell cred că imaginea face referire la generozitatea persoanei înmormântate acolo. Sfântul Nicolae este cel care l-a inspirat pe Moș Crăciun, iubit și așteptat de copii din toată lumea.

Satul medieval care ascunde o legendă misterioasă de Crăciun

Sursa Foto: Ireland

Sfântul Nicolae de Myra

Înainte de a deveni sfânt, Nicolae a fost un băiat orfan care s-a născut în vechiul oraș Patara. El și-a donat moștenirea celor nevoiași, săraci și bolnavi și a devenit episcop de Myra. Potrivit Vatican News, el a participat la Consiliul de la Niceea din 325 care l-a declarat pe Iisus Fiul lui Dumnezeu și a murit la Myra la data de 6 decembrie 343.

Sursa Foto: WashingtonTimes

Locația exactă unde au fost înmormântate rămășițele umane ale Sfântului Nicolae de Myra reprezintă un mister. Unii spun că acestea se află în Myra, în timp ce alții cred că mormântul său este sub podeaua Bisericii Sfântul Nicolae din Antalya.

Mai există o legendă conform căreia doi cavaleri au transportat trupul Sfântului din Turcia până în Italia, pentru a fi păstrat în siguranță. Tot ei ar fi fost cei care au luat cu ei o relicvă a Sfântului în Irlanda, și au dus-o la Biserica Sfântul Nicolae din Newtown Jerpoint.

În cele din urmă, relicva a fost îngropată în cimitirul bisericii. Pe monumentul funerar este înfățișat Sfântul Nicolae și cei doi cavaleri în spatele său. Soții O Connell care cred în această legendă au cumpărat localitatea în urmă cu 16 ani și spun că a fost cea mai bună decizie din viața lor.

Continue Reading

Mai multe din Discover

Se citește acum

To Top