Șeful aeroporturilor din Marea Britanie: “Fără îndoială că Brexitul a afectat economia britanică”
Șeful celui mai mare grup de aeroporturi din Marea Britanie a declarat că nu există îndoială că Brexitul a dăunat economiei britanice. Charlie Cornish a declarat că ieșirea din Uniunea Europeană a afectat capacitatea sectorului aviatic britanic de a recruta lucrători. Acesta nu este singurul om de afaceri care face astfel de declarații. Directorul lanțului de magazine Next a cerut guvernului britanic să faciliteze accesul muncitorilor străini în țară. Potrivit The Guardian, în aceeași idee, șeful MAG este de părere că problemele cu recrutarea personalului fac ca Marea Britanie să fie mai puțin compactă.
“Fără îndoială că Brexitul a afectat economia britanică”
Charlie Cornish, chief executive al MAG, care deține aeroporturile Manchester, Stansted și East Midlands a spus că 99% dintre specialiștii în economie confirmă această idee. Astfel, potrivit lui, economia Marii Britanii a fost puternic afectată după Brexit. Industria aviatică a avut mult de suferit și încă suportă consecințele acestei decizii, spune el. Aeroportul Manchester a fost unul dintre cele mai afectate de Brexit din cauza lipsei de personal peste care s-a suprapus pandemia de coronavirus.
“Nu există niciun dubiu că Brеxitul a afectat economia britanică, 99% dintre economiștii de ultimă oră v-ar spune acest lucru. Trebuie doar să vă uitați la ritmul de creștere de acum, iar acesta este semnificativ. Dacă acest lucru continuă, capacitatea Marii Britanii de a fi compеtitivă va scădea în fiecare an. Este nevoie ca guvernul britanic să se uite la modul în care să reia аctuаlmente un plan de creștere еconomică sеnsibilă, cu industria aviatică în prim plan.”, a declarat Charlie Cornish la conferința Airlines 2022 din Londra.
Tot el a declarat că evoluția economică a UE este mult mai puternică decât cea din Regatul Unit și că asta se datorează Brexitului. Totodată, Willie Walsh, șeful organismului global de aviație și fost șef al IAG, proprietarul British Airways, spune că există indicatori clari că aviația britanică se dezvoltă mai greu decât cea europeană. Acesta este de părere că dacă guvernul britanic nu va recunoaște că există o problemă, nu există nicio șansă ca situația să se schimbe.
Nemulțumiri legate de efectele Brexit
Lordul Simon Wolfson care patronează lanțul de magazine Next a cerut guvernului britanic să faciliteze accesul muncitorilor străini în țară. Acesta constată că Regatul Unit se confruntă cu un deficit de forță de muncă și spune că migrația trebuie să fie controlată astfel încât să aducă beneficii și nu să paralizeze economia.
Într-un interviu pentru BBC, Simon Wolfson a declarat că sunt oameni care stau la coadă pentru a lucra în Marea Britanie, și nu sunt lăsați, timp în care recoltele putrezesc pe câmpuri, iar depozitele sunt nefuncționale.
Oficialul a cerut guvernului să deschidă piața muncii la nivel internațional și să impună o taxă pentru firmele care angajează muncitori străini. Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord a ieșit din Uniunea Europeană la data de 1 ianuarie 2021.
