Suedia: Crescătorii de reni se tem de boom-ul industriei arctice
Crescătorii de reni din Suedia și țările nordice în general sunt îngrijorați din cauza industriei arctice. Aceștia se plâng de faptul că schimbările climatice provoacă probleme animalelor, la fel și industriile de reducerea a emisiilor de carbon menite să le combată. Zăpada groasă și pufoasă de altă dată, care se instala din luna noiembrie a lipsit anul acesta, fiind înlocuită de ploaie și polei. Gheața le îngreunează renilor accesul la licheni, principala lor sursă de hrană, scrie BBC. Elle Merete Omma este o crescătoare de reni din Suedia care a vorbit despre cum schimbările climatice și boom-ul industriei arctice îi afectează activitatea.
Crescătorii de reni se tem de boom-ul industriei arctice
Elle Merete Omma este o crescătoare de reni din Suedia care spune că schimbările climatice cauzează probleme animalelor pe care le păstorește. Mai mult decât atât, el artă cu degetul spre industriile de reducere a emisiilor de dioxid de carbon menite să le combată. Omma face parte dintr-o comunitate de păstori de reni indigeni Sami din apropierea orașului Umea, din nordul Suediei.
“În acest moment avem, de fapt, o dublă povară. Sunt îngrijorată pentru viitor”, a declarat Elle Merete Omma.

Sursa Foto: BBC
Spre deosebire de alți ani, zăpada groasă și pufoasă din luna noiembrie a fost înlocuită de ploaie și polei. Aceasta îngheață rapid și face ca renilor să le fie mai greu să pască lichenii, principala lor sursă de hrană.
Omma a declarat pentru BBC că ferma eoliană din apropiere, proiectată să reducă emisiile prin producerea de energie regenerabilă, nu este de ajutor. Ea spune că renii nu vor merge niciodată acolo să pască, din cauza sunetelor și a impactului vizual.
Potrivit declarației sale, dacă un crescător de reni pierde o parte din pășunea animalelor sale în favoarea unui parc eolian, îi este foarte greu să găsească o zonă asemănătoare în apropiere.

Sursa Foto: Bloomberg
Conflicte între crescătorii de reni
Din cauza faptului că nu există suficiente terenuri pentru toată lumea, sunt desele conflictele între crescătorii de reni, la fel și luptele juridice cu industriile locale.
În ciuda aceste convingeri, cercetările privind impactul parcurilor eoliene asupra renilor au avut rezultate mixte.
Potrivit CNN, rapoarte recente ale Universității suedeze de științe agricole și ale Agenției suedeze pentru protecția mediului au concluzionat că renii pot alege să evite parcurile eoliene.
Crescătorii de reni sunt îngrijorați că va deveni din ce în ce mai dificil pentru ei să își mențină stilul de viață și mijloacele de trai pe care le au de secole.
Aproximativ unul din 10 persoane din comunitățile Sami care trăiesc în Suedia trăiesc din comerțul cu carne, blană și coarne de ren. Mulți alții lucrează în turism și în meserii artizanale legate de cultura sami.
