Connect with us

newspass.ro

Suedia: Prețurile proprietăților au scăzut cu 17% față de ianuarie 2022

Suedia: Prețurile proprietăților au scăzut cu 17% față de ianuarie 2022

Business

Suedia: Prețurile proprietăților au scăzut cu 17% față de ianuarie 2022

Sursa Foto: Habita

Suedia: Prețurile proprietăților au scăzut cu 17% față de ianuarie 2022

Au scăzut prețurile proprietăților din Suedia. Specialiștii vorbesc despre un procent de 17% raportat la primăvara anului trecut. În luna decembrie 2022, prețurile apartamentelor au scăzut cu 1,5%, în timp ce la case s-a înregistrat o scădere cu 2,9%, potrivit noilor statistici. Prețul proprietăților în general a scăzut în medie cu 2,4% în decembrie, ceea ce reprezintă o scădere mai mare decât cea care poate fi explicată prin modelele sezoniere obișnuite, potrivit statisticilor băncii SBAB și site-ului imobiliar Booli, scrie The Local.se.

Scad prețurile proprietăților din Suedia

Scăderea prețurilor pentru proprietățile din Suedia înregistrată în ultima lună din 2022 aduce premise bune pentru 2023. Specialiștii vorbesc despre o ușurare pentru piața imobiliară aflată deja în dificultate.

În ansamblu, piața a scăzut cu 17% de la vârful atins în primăvara anului trecut. În aceste condiții, previziunile de 20% ale economiștilor s-ar putea dovedi prea conservatoare.

Suedia nu este singura țară care suferă din cauza scăderii valorii proprietăților. După o perioadă înfloritoare în timpul pandemiei, creșterea ratelor dobânzilor la bănci a produs efecte puternice în piață. Scăderea pieței imobiliare se resimte la nivel mondial, inclusiv în Australia, Noua Zeelandă și Canada.

Previziuni sumbre pe piața imobiliară pentru 2023

Din nefericire pentru proprietarii suedezi și agențiile imobiliare, vor trebui să se adapteze la scăderea valorii proprietăților.

Totul are legătură cu creșterea costului vieții și a împrumuturilor, precum și a perspectivelor economice sumbre.

În decembrie 2022, prețurile locuințelor au crescut cu 2% față de noiembrie 2022.

“Dacă șomajul ar crește semnificativ în urma recesiunii care se apropie, este important ca ratele la creditele ipotecare să nu stagneze. Asta ar putea duce la o situație dificilă pentru piața imobiliară, care ar putea afecta și producția de locuințe noi”, a declarat economistul Robert Boije, potrivit TaipeiTimes.

Prețurile caselor au scăzut cu 19% față de vârful atins în primăvara anului trecut, iar prețurile apartamentelor au scăzut cu 14%.

Potrivit specialiștilor, scăderea mai mare a prețului caselor față de cel al apartamentelor are o explicație logică. Diferența o fac prețurile ridicate la electricitate, care fac mai costisitoare încălzirea caselor.

Continue Reading

Mai multe din Business

Se citește acum

To Top