Connect with us

newspass.ro

Tuk-tuk-urile thailandeze devin electrice

Tuk-tuk-urile thailandeze devin electrice

Business

Tuk-tuk-urile thailandeze devin electrice

Sursa Foto: Local Insider

Tuk-tuk-urile thailandeze devin electrice

Celebrele mașinuțe thailandeze, o versiune motorizată a bicicletei, vor fi înlocuite cu vehicule electrice. Thailanda este țara cu unul dintre cele mai problematice poluări atmosferice din lume. Acesta este motivul pentru care autoritățile vor să elimine fumul și zgomotul motoarelor cu combustie în favoarea tuk-tuk-urilor electrice, scrie The Guardian. Scopul este de a oferi călătorilor un mod mai ecologic de a se deplasa în una din țările cele mai poluate din lume.

Tuk-tuk-urile thailandeze devin electrice

Tuk-tuk-urile emblematice ale Thailandei, care consumă multă benzină, sunt înlocuite cu un model mai ecologic și mai eficient din punct de vedere energetic. În 2019, poluarea a fost de vină pentru peste 31.000 de decese în această țară.

Tuk-tuk-urile thailandeze devin electrice

Sursa Foto: The Economic Times

În 2021, nivelurile de poluant PM2,5 m în Thailanda au fost de patru ori mai mari decât recomandările Organizației Mondiale a Sănătății. Inhalarea de PM2,5 poate provoca probleme respiratorii și probleme cardiace.

În 2019, în Thailanda existau aproape 20.000 de tuk-tuk-uri, care sunt în general propulsate de motoare cu combustie internă.

“În orașele mari, precum Bangkok sau Chiang Mai, sursa principală ar fi combustia incompletă în vehiculele cu motoare diesel”, spune Kannika Thampanishvong, cercetător principal în domeniul politicii privind schimbările climatice și creșterea ecologică la Thailand Development Research Institute.

Tot acesta a dezvăluit că cererea de tuk-tuk-uri electrice este în creștere. În 2022, numărul lor a crescut de la 263 la 498, potrivit Asociației vehiculelor electrice din Thailanda.

Facem precizarea că Guvernul thailandez a încurajat adoptarea de vehicule electrice din 2015.

Aplicația de ride-hailing Muvmi a UMT intenționează să își mărească flota de tuk-tuk-uri electrice de la 350 la peste 1.000 în Bangkok, urmând ca în cinci ani să ajungă la 5.000 la nivel național.

Cât costă un tuk-tuk electric

Prețul de pornire pentru un tuk-tuk tradițional este de aproximativ 150.000 de baht (4.500 de dolari). Tuk-tuk-urile electrice pot parcurge doar distanțe scurte înainte de a trebui să fie încărcate, iar prețul de achiziționare a unuia este de aproximativ 400.000 de baht (12.000 de dolari).

Deja există o serie de hoteluri thailandeze interesate să cumpere tuk-tuk-uri electrice pentru a-și transporta oaspeții.

Aproximativ 10 milioane de mașini sunt înmatriculate în Thailanda, iar guvernul își propune ca 30% din producția auto să fie cu emisii zero până în 2030.

Nu toată lumea este de părere că mașinile electrice vor reduce poluarea în Tahailanda. Dr. Surat Bualert, profesor asistent în domeniul științei mediului la Universitatea Kasetsart spune că tuk-tuk-urile electrice nu vor face prea multe schimbări în ceea ce privește calitatea aerului.

“Cred că mașinile electrice pot îmbunătăți calitatea aerului, deoarece cercetările și analizele chimice arată că principala sursă de PM2,5 este transportul. Tuk-tuk-urile nu pot, deoarece raportul dintre ele este mic în comparație cu alte vehicule.”, este de părere Bualert.

Continue Reading

Mai multe din Business

Se citește acum

To Top