Connect with us

newspass.ro

Tunel secret sub cascada Niagara. A fost construit în urmă cu 100 de ani

cascada niagara

Discover

Tunel secret sub cascada Niagara. A fost construit în urmă cu 100 de ani

cascada niagara Sursa Foto: CNN

Tunel secret sub cascada Niagara. A fost construit în urmă cu 100 de ani

Sub cascada Niagara se află un tunel spectaculos care a fost construit în urmă cu 100 de ani. Până acum a fost ținut ascuns de public, dar din vara anului 2022 și-a deschis porțile pentru vizitatori. Cascada Niagara este una dintre cele mai spectaculoase cascade din întreaga lume și una dintre cele mai importante atracții turistice din America de Nord. Conform CNN, până anul acesta, tunelul imens îngropat adânc sub cascadă a fost interzis vizitatorilor.

Tunel secret sub cascada Niagara

Un tunel de 670 de metri construit în urmă cu mai bine de un secol sub cascada Niagara a fost deschis publicului larg.

 

De-a lungul timpului, cascada a atras turiști din lumea-n întreagă, inclusiv celebrități ca Marilyn Monroe și Mark Twin. Iată că acum iubitorii de frumos au un motiv în plus să viziteze acest obiectiv turistic impresionant.

Sub cascada gigantică se află stânci sub formă de fagure de miere, cu camere sculptate pentru a valorifica forțele naturii. Tunelul face parte din traseul centralei electrice dezafectate Niagara Parks. Aceasta a funcționat din 1905 până în 2006 și a deviat apa din râul Niagara pentru a pune în mișcare generatoarele care au alimentat cu electricitate industria din zonă.

Acum tunelul a fost deschis vizitatorilor. Poate fi vizitat în prezența unui ghid turistic care se numește Elena Zoric. Aceasta le arată celor interesați o machetă a lucrărilor care au dus la transformarea apei în energie electrică. Zona din jurul cascadei Niagara a fost cândva un centru de activitate pentru oamenii de afaceri care intenționau să facă bani din exploatarea energiei hidroelectrice.

cascada Niagara

Cascada Niagara Sursa Foto: CNN

Potrivit datelor oficiale publicate de către sursa citată, Centrala hidroelectrică Adams a fost prima deschisă și a funcționat pe partea americană din 1895 până în 1961. Ulterior au fost deschise și Ontario Power Company, și Power Generating Station. Prima menționată  a funcționat din 1905 până în 1999, iar a doua din 1906 până în 1974.

Cum se face accesul în tunelul de sub Cascada Niagara

Cei interesați să viziteze tunelul vechi de 100 de ani, construit sub cascada Niagara urcă într-un lift de sticlă care îi duce la 55 de metri în adâncime, traversând cele șase niveluri de infrastructură pentru procesul de generare a energiei electrice.

“Am făcut câteva reparații minore la cărămidă și am adăugat ancore de piatră la arc pentru a asigura integritatea structurală, dar este într-o formă foarte bună. Nu au făcut întreținere decât de două ori de când a fost construit, o dată în anii 1950 și o dată în anii 1990”, a declarat pentru CNN Marcelo Gruosso, director principal de inginerie și operațiuni în cadrul Comisiei parcurilor din Niagara.

Tunelul care are opt metri înălțime și șase metri lățime este o atracție turistică în sine, iar vizitarea lui intră în prețul de intrare la centrala electrică.

Tunelul a fost construit ca o fortăreață, fiind format din patru straturi de cărămidă de cărămidă și 45 de cm de beton și este înconjurat de șisturi.

Continue Reading

Mai multe din Discover

Se citește acum

To Top