Connect with us

newspass.ro

Turcia: Președintele Erdogan a eliminat vârsta minimă de pensionare

Turcia: Președintele Erdogan a eliminat vârsta minimă de pensionare

World

Turcia: Președintele Erdogan a eliminat vârsta minimă de pensionare

Sursa Foto: CNN

Turcia: Președintele Erdogan a eliminat vârsta minimă de pensionare

Președintele Erdogan a eliminat vârsta minimă de pensionare, permițând astfel unui număr de peste 2 milioane de persoane să se califice la pensie. Este o măsură care intră în vigoare alături de altele luate în contextul apropierii alegerilor prezidențiale. Recep Tayyip Erdogan a eliminat cerința privind vârsta de pensionare, permițând unui număr mare de angajați să se pensioneze imediat. Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă susținută de președintele Turciei, cu șase luni înainte de alegeri, scrie Europapress. Erdogan este al 12-lea președinte al Turciei și ocupă această funcție din 28 august 2014.

În Turcia a fost eliminată vârsta minimă de pensionare

Cu șase luni înainte de alegerile prezidențiale, președintele Recep Tayyp Erdogan mai anunță o măsură surprinzătoare pentru populația pe care o reprezintă. Într-o conferință de presă acesta a dezvăluit că a eliminat vârsta minimă de pensionare. Măsura îi vizează pe aproximativ 2 milioane de turci care au ocazia să se pensioneze imediat.

Vârsta de pensionare în Turcia era stabilită la 58 de ani pentru femei și 60 de ani pentru bărbați. Iată că Erdogan a eliminat aceste criterii și lasă libertatea oricui vrea să se pensioneze mult mai devreme de această vârstă.

“Prin regulamentul pe care vi-l vom împărtăși astăzi, aproximativ 2,25 milioane de persoane vor fi eligibile pentru pensionare. Nu va exista o limită de vârstă pentru a beneficia de dreptul la pensie”, a declarat președintele Turciei într-o conferință de presă.

Potrivit sursei citate, aceasta este una dintre principalele solicitări ale opoziției și grupurilor sindicale de muncitori. Aceștia au cerut ca în loc de vârsta minimă de pensionare să se impună un număr obligatoriu de zile lucrate pentru a ieși la pensie.

Este o reformă care se adaugă celei care stabilește creșterea salariului minim, de săptămâna trecută.

Șase luni până la alegerile generale din Turcia

Mai este jumătate de an până când în Turcia vor fi organizate alegeri generale. În acest context, președintele Erdogan a luat o serie de măsuri cu impact major asupra populației și a economiei țării. În cursul săptămânii trecute, șeful de stat a anunțat că majorează cu 55% salariul minim. Erdogan a motivat că își dorește să ușureze costul vieții muncitorilor care se confruntă cu una dintre cele mai mari rate de inflație din lume.

Din 2023, salariul minim în Turcia ar urma să fie de 8.500 TL, adică 455 de dolari pe lună. Este o sumă dublă față de cât era salariul minim în această țară la începutul anului.

Mai mult, Erdogan a anunțat că este posibil să mai urmeze o creștere a salariului minim în următoarea perioadă. Reamintim faptul că în luna iunie a anului 2023 în Turcia vor fi organizate alegeri parlamentare și prezidențiale. Cu toate astea există voci, din partea analiștilor politici, care susțin că Erdogan le va devansa cu o lună sau chiar două pentru a profita de efectul măsurilor de stimulare a populației.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top