UE pregătește măsuri pentru a proteja populația de creșterea costurilor de încălzire și transport
Uniunea Europeană pregătește noi măsuri cu scopul de a proteja populația de creșterea costurilor de încălzire și transport. Potrivit Parlamentului European, costurile suplimentare se vor ridica la maximum 10 cenți în plus/litru de combustibil până în 2030. Acestea vor acționa ca un stimulent puternic pentru ca oamenii să își izoleze casele și să opteze pentru mașini electrice sau transport public. Potrivit Politico, Europa va impune în curând un preț al carbonului la combustibilii fosili utilizați pentru alimentarea mașinilor și încălzirea clădirilor. Va fi greu, însă, de luat măsuri în așa fel încât aceste costuri suplimentare să nu ducă la inegalități sociale.
UE pregătește măsuri pentru a proteja populația de creștere prețurilor
În curând, Uniunea Europeană va impune un preț al carbonului la combustibilii fosili utilizați pentru alimentarea mașinilor și încălzirea clădirilor. Se anunță o luptă grea pentru a se asigura că aceste costuri suplimentare nu vor sfârși prin a adânci inegalitățile sociale.
Noul sistem este, de fapt, o schemă paralelă cu actualul sistem de comercializare a certificatelor de emisii al UE, denumit ETS2.
Acesta face parte din eforturile blocului comunitar de a-și ecologiza economia și de a atinge neutralitatea în materie de emisii de dioxid de carbon, vizând două dintre cele mai greu de decarbonizat sectoare: încălzirea și transportul rutier.
Potrivit estimărilor Parlamentului European, costurile suplimentare se vor ridica la maximum 10 cenți în plus pe litrul de combustibil până în 2030. Ele sunt menite să acționeze ca un stimulent puternic pentru ca oamenii să își izoleze mai bine casele și să se axeze mai mult pe mașini electrice și pe transportul public.
Schimbările anunțate vin la pachet și cu o serie de temeri. Sunt voci care susțin că noua politică ar putea face ca populația săracă a Europei care deja cheltuiește o mare parte din venit pe energie și transport, să devină și mai săracă.
“Vă garantez că oamenii care au probleme nu vor avea de suferit din această cauză, a declarat Frans Timmerman”, șeful Comisiei Europene responsabil de Green Deal.
Fond special pentru gospodăriile vulnerabile
Pentru a ajuta gospodăriile vulnerabile să se adapteze noilor măsuri a fost creat un fond social. este vorba despre un fond pentru climă în valoare de 86,7 miliarde de euro care va intra în vigoare în 2026, cu un an înainte de intrarea în vigoare a noului sistem.
Cu toate astea, activiștii care luptă împotriva sărăcirii populației susțin că acest lucru ar putea fi insuficient pentru a-i proteja pe cei săraci. Ei sunt de părere că totul depinde de modul în care țările din UE vor concepe, distribui și suplimenta sprijinul oferit de Fondul social pentru climă.
“În cadrul sistemului ETS2, trecerea la mijloace de transport și de încălzire mai ecologice oferă economii importante la facturile de energie. Dar achiziționarea unei mașini mai puțin poluante, izolarea unei locuințe sau înlocuirea unui boiler pe gaz cu o pompă de căldură implică costuri inițiale majore pe care “oamenii care se luptă deja între încălzire și mâncare” nu și le pot permite”, a declarat Sabrina Iannazzone, ofițer de politici pentru Rețeaua Europeană Anti-Sărăcie.
