Connect with us

newspass.ro

Un asiberg uriaș s-a desprins din Antarctica

Un asiberg uriaș s-a desprins din Antarctica

World

Un asiberg uriaș s-a desprins din Antarctica

Sursa Foto: Daily Sabah

Un asiberg uriaș s-a desprins din Antarctica

Un iceberg uriaș, de mărimea Londrei, s-a desprins din Antarctica, în apropiere de stația de cercetare Halley din Marea Britanie. Senzorii de pe suprafața platformei de gheață Brunt au confirmat separarea în seara de duminică, 22 ianuarie 2023. Baza Halley se află la o distanță de 20 km de linia de ruptură. BAS dispune în zonă de o serie de dispozitive GPS care transmit informații despre mișcările gheții către sediul central al agenției din Cambridge, scrie BBC.

Aisberg uriaș desprins din Antarctica

Se estimează că aisbergul are o suprafață de aproximativ 1.550 km². Este mare din orice punct de vedere, având dimensiunea unui oraș. Cel mai probabil, aisbergul va fi denumit A 81, după locul pe care îl ocupă în secvența de calupuri majore din regiune.

Specialiștii au comparat dimensiunile aisbergului cu cele ale Londrei. În prezent, 21 de angajați se află la Halley, întreținând baza și operând instrumentele sale științifice. Aceștia nu sunt în pericol și își vor continua activitatea până când vor fi preluați la începutul lunii viitoare. Oficialii vor inspecta imaginile din satelit atunci când acestea vor fi disponibile. Ei vor să se asigure că nu apar instabilități neașteptate în banchiza rămasă pe care se află stația Halley.

Din nefericire, nu este singurul incident de acest fel. În luna februarie a anului 2021, un asiberg de dimensiuni similare, cunoscut sub numele de A74 s-a desprins mai la est.

Înainte de acest ultim aisberg și de A74, ultima bucată importantă care s-a desprins de pe platoul de gheață Brunt a fost în 1971.

Specialiștii au anticipat această ruptură însă nu și momentul în care avea să se producă. În continuare, oamenii de știință monitorizează în permanență orice fisură majoră din Brunt. Deja aceștia au observat că o anumită fisură – supranumită Chasm One – a început să se deschidă din nou după decenii de latență.

În ultimii ani, propagarea Chasm One s-a accelerat, ducând acum la separarea completă a unui bloc de gheață cu o grosime de aproximativ 150-200 de metri.

Ce se întâmplă cu stația britanică și echipajul ei

În momentul în care specialiștii au văzut că fisura numită Chasm One s-a accentuat, au luat decizia de a muta stația Halley cu 23 km în amonte. Această sarcină a fost finalizată la începutul anului 2017.

Sursa Foto: Copernicus

Dacă această relocare nu ar fi avut loc, stația s-ar fi aflat acum în mare pericol având în vedere desprinderea aisbergului. Deocamdată nu se consideră necesară evacuarea echipajului prezent la stație.

În prezent, oamenii de știință monitorizează o fisură pe care au denumit-o Halloween, situată la nord și este de Halley.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top