Connect with us

newspass.ro

Un meteorit “neobișnuit de strălucitor” a fost surprins pe cerul Norvegiei

Un meteorit "neobișnuit de strălucitor" a fost surprins pe cerul Norvegiei

Discover

Un meteorit “neobișnuit de strălucitor” a fost surprins pe cerul Norvegiei

Sursa Foto: amsmeteors

Un meteorit “neobișnuit de strălucitor” a fost surprins pe cerul Norvegiei

Un meteorit deosebit de strălucitor a fost surprins pe cerul Norvegiei în noaptea de sâmbătă spre duminică, 19/20 noiembrie. Mingea de foc, cauzată de arderea rocii spațiale în atmosferă, i-a panicat pe norvegieni. Mulți dintre ei s-au speriat atât de tare încânt au sunat la Poliție. Fenomenul a putut fi observat în mare parte din sudul Norvegiei, potrivit Timesnownews. Pe rețelele de socializare au apărut relatări din partea celor care au surprins fenomenul. Majoritatea s-au speriat pentru că nu au înțeles ce se întâmplă.

Meteorit extrem de strălucitor surprins pe cerul Norvegiei

Nu puțini au fost cei care surprins fenomenul și care au căutat răspunsuri. Experții de la Institutul Meteorologic Norvegian sunt de părere că roca spațială în flăcări ar fi putut fi un meteorit. Meteoritul este meteoroidul care supraviețuiește coborârii sale prin atmosfera Pământului și atinge solul. Specialiștii au transmis că resturile în flăcări observate pe cer aparțin Tauridelor Nordice.

“A fost foarte puternic și a ars complet în atmosferă”, a declarat pentru AFP Morten Bilet, fondator al Norsk meteornettverk (Norwegian Meteor Network).

Mulți observatori au confundat Tauridele cu ploaia de meteoriți Leonide care este activă în această perioadă. Experții norvegieni spun că Tauridele nu produc la fel de mulți meteori ca Leonidele. Totuși ei au precizat că Tauridele produc, ocazional, meteori foarte puternici cum a fost acesta.

Se pare că este un fenomen obișnuit care se petrece în fiecare an. Iată câteva dintre mărturiile celor care au văzut meteoritul strălucitor! Per Skram, în vârstă de 27 de ani, se afla în vizită la străbunica prietenei sale când a fost martor la acest fenomen astronomic.

“A devenit brusc luminos, așa că la început am crezut că este o mașină care circula cu luminile de întâlnire. Mai apoi m-am uitat spre cer și am văzut o lumină masivă, în flăcări, care a traversat cerul cu o coadă lungă și albastră în spatele ei”, a declarat martorul ocular pentru NRK.

Ce sunt Tauridele

Tauridele sunt stele căzătoare asociate cometei Encke. Numele provine de la faptul că radiantul lor – punctul de pe cer de unde provin – este situat în constelația Taurul. Apar pe cer la sfârșitul lunii octombrie și la începutul lunii noiembrie și mai sunt numiți bulgări de foc de Halloween.

Se crede că Tauridele și cometa Encke sunt resturile unor comete multa mai mari care s-a dezintegrat în cursul ultimilor 20.000 – 30.000 de ani. Acestea s-ar fi spart în mai multe bucăți și au dispersat fragmente prin activitate cometară. Tauridele apar într-un ritm de circa 5 pe oră, traversând încet bolta cerească cu o viteză de 27 km/s.

 

Continue Reading

Mai multe din Discover

Se citește acum

To Top