Connect with us

newspass.ro

Ungaria plafonează prețurile la ouă și la cartofi

oua

Business

Ungaria plafonează prețurile la ouă și la cartofi

Sursa Foto: hungary.postsen

Ungaria plafonează prețurile la ouă și la cartofi

Guvernul Ungariei a anunțat că va introduce plafonarea prețurilor la ouă și cartofi, în încercarea de a proteja gospodăriile de creșterea costurilor la alimentele de bază. Anunțul a fost făcut de către șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, potrivit abcnews. Comercianții vor primi ordin să vândă ouă și cartofi la prețuri care să nu depășească prețurile din luna septembrie.

Ungaria plafonează prețurile la ouă și la cartofi

Autoritățile din Ungaria plafonează prețurile la ouă și cartofi. Datele oficiale privind inflația arată o creștere alarmantă a prețurilor la alimentele de bază. Potrivit sursei citate, prețurile pentru ouă și cartofi din magazine și supermarketuri vor fi plafonate la nivelul la care erau la data de 30 septembrie.

“Am analizat care produse de bază s-au scumpit, ouăle și cartofii fiind în fruntea listei”, a declarat șeful de cabinet al premierului ungar, Gergely Gulyas, într-o conferință de presă la Budapesta.

Oficialul Gergely Gulyas a precizat că piețele agroalimentare sunt exceptate de la plafonul de preț. Guvernul face eforturi pentru a ușura povara prețurilor care au crezut vertiginos în Ungaria.

Ouăle și cartofii nu sunt singurele produse alimentare ale căror prețuri au fost plafonate în Ungaria. La începutul anului au fost plafonate prețurile la făină de grâu, zahăr granulat, ulei de floarea-soarelui, lapte, pulpe de porc și câteva produse de pui. Ungaria se apropie de cele trei state baltice care înregistrează cele mai mari creșteri ale prețurilor în Uniunea Europeană.

Recent Banca Națională a Ungariei a modificat politica monetară introducând o dobândă de 18% la depozitele de forinți.

Prețurile la benzină și motorină rămân plafonate

Guvernul din Ungaria menține prețurile plafonate la benzină și motorină din noiembrie 2021. Prețurile au fost plafonate la 480 de forinți (1,20 dolari), pe litru pentru cei care au mașini înmatriculate în Ungaria.

Plafoanele de preț vor rămâne în vigoare până la data de 31 decembrie, când este posibil ca guvernul să le prelungească.

În octombrie, inflația din Ungaria a atins un nivel record la care nu a mai fost de mai bine de 20 de ani. A ajuns la 20,1 %, depășind cu mult media UE care este de 10,7%. Guvernul speră că plafonarea prețurilor la ouă și cartofi va reduce inflația cu una sau două zecimi de procent.

Pe de altă parte, guvernul ungar a depus eforturi pentru a implementa un pachet de reforme juridice, la cerința UE. Comisia a cerut Ungariei să instituie măsuri de protecție împotriva corupției și al interferențelor politice în sistemul judiciar al țării.

 

Continue Reading

Mai multe din Business

Se citește acum

To Top