Connect with us

newspass.ro

Vulcanul Fuego a intrat într-o nouă fază de erupție. În 2018 a făcut prăpăd

Vulcanul Fuego a intrat într-o nouă fază de erupție. În 2018 a făcut prăpăd

World

Vulcanul Fuego a intrat într-o nouă fază de erupție. În 2018 a făcut prăpăd

Sursa Foto: Voanews

Vulcanul Fuego a intrat într-o nouă fază de erupție. În 2018 a făcut prăpăd

Vulcanul Fuego, un stratovulcan activ din Guatemala, a intrat în faza de erupție. Acesta, în 2018, a provocat o avalanșă soldată cu 215 morți. Sâmbătă, 10 decembrie, vulcanul a început o nouă fază de erupții cu explozii, cenușă și curgeri de lavă, după cum au anunțat autoritățile. Până la acest moment nu a fost raportată nicio evacuare. Potrivit TicoTimes care citează Institutul de stat de Vulcanologie, erupția lui Fuego generează explozii constante, slabe, moderate și puternice.

Vulcanul Fuego a intrat într-o nouă fază de erupție

Fuego este un vulcan de tip stratovulcan activ din Guatemala, situat la aproximativ 16 kilometri distanță de localitatea Antigua Guatemala, unul dintre orașele cele mai renumite din țară, care este și un important obiectiv turistic.
Institutul de stat de Vulcanologie a anunțat că Fuego a prezentat o creștere a activității sale și a intrat ulterior într-o fază de erupție.

“Erupția este în principal efuzivă însoțită de impulsuri incandescente de la sursa de lavă”, a precizat într-un buletin Institutul de stat de vulcanologie (Insivumeh).

Erupția vulcanului, care are 3.763 de metri și este situat la 35 km sud-vest de Guatemala City, generează explozii constante, slabe, moderate și puternice.

Institutul a mai anunțat că vulcanul provoacă o sursă incandescentă de lavă care depășește 500 de metri deasupra craterului și o coloană de cenușă care se ridică mai mult de 1 km începând din vârful vulcanului.

Potrivit autorităților, din fericire, cel puțin până acum nu au fost raportate evacuări preventive în comunitățile din zona vulcanului Fuego. Instituția responsabilă cu protecția civilă monitorizează situația îndeaproape.

Autoritățile mențin comunicarea cu liderii din localitățile situate în jurul vulcanului.

Erupția vulcanului Fuego din 2018

În 2018, vulcanul Fuego din Guatemala a erupt și a ucis 215 de oameni. A fost cea mai violentă erupție din această țară, de la prăbușirea domului Santiaguito din 1929 când și-au pierdut viața aproximativ 5000 de oameni.

Vulcanul Fuego a intrat într-o nouă fază de erupție. În 2018 a făcut prăpăd

Sursa Foto: The Atlantic

Fuego a erupt la data de 3 iunie 2018. În total, erupția a durat peste 16 ore, timp în care s-au produs între 5 și 7 explozii pe oră. La o zi după erupție, în largul coastelor Guatemalei a avut loc un seism cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter. Pe de altă parte, pe 5 iunie, la 48 de ore de la erupția principală, o a doua erupție a expulzat o coloană de cenușă până la 5000 metri în aer și a generat scurgeri piroclastice.

Majoritatea oamenilor care și-au pierdut viața în 2018, din cauza vulcanului Fuego au sfârșit după ce casele lor s-au prăbușit sub torentul de lavă și noroi. Bilanțul oficial al tragediei arată că au fost afectate 1.714.387, evacuate 12.823, dispărute 197, rănite 55. 186 de case au fost distruse, în timp ce 750 au suferit avarii. Tot atunci a avut de suferit și infrastructura drumurilor, precum și câteva instituții publice.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top