Connect with us

newspass.ro

Vulcanul Mauna Loa, cel mai mare din lume, a intrat în faza de erupție

Vulcanul Mauna Loa, cel mai mare din lume, a intrat în faza de erupție

World

Vulcanul Mauna Loa, cel mai mare din lume, a intrat în faza de erupție

Sursa Foto: Newsflash

Vulcanul Mauna Loa, cel mai mare din lume, a intrat în faza de erupție

Cel mai mare vulcan din lume a intrat în faza de erupție. Mauna Loa, din Hawaii le-a determinat pe autoritățile locale să ridice nivelul de alertă, după o pauză de 38 de ani. Renumitul vulcan a intrat în faza de erupție în noaptea de duminică spre luni, 28 noiembrie 2022. Deocamdată, fluxurile de lavă nu amenință comunitățile din jur, însă autoritățile monitorizează situația îndeaproape. Potrivit CNN, a fost emisă o avertizare privind căderile de cenușă.

Cel mai mare vulcan din lume a intrat în faza de erupție

Persoanele cu probleme respiratorii sunt sfătuite să rămână în locuință pentru a evita inhalarea particulelor de cenușă. Cei care sunt nevoiți să iasă afară trebuie să-și acopere nasul și gura, după cum a avertizat Serviciul Național de Meteorologie din Honolulu. Deocamdată fluxurile de lavă se află doar în zona de vârf și nu amenință comunitățile aflate în aval. Autoritățile anunță posibile pagube pentru culturi și animale, precum și pentru infrastructura din zonă.

“Având în vedere evenimentele din trecut, primele etape ale erupției de pe Mauna Loa pot fi foarte dinamice, iar locația și avansul fluxurilor de lavă se pot schimba rapid”, a anunțat Observatorul vulcanic hawaiian.

Există riscul ca focarele să migreze în afara pereților vulcanului, iar fluxurile de lavă să se deplaseze rapid în josul pantei. Erupția vulcanului a început în noaptea de duminică spre luni, 28 noiembrie 2022.

Cel mai mare vulcan de pe Pământ

Mauna Loa este cel mai mare vulcan din lume în ceea ce privește volumul și suprafața acoperită. Este un vulcan activ cu un volum estimat de aproximativ 75.000 km cubi. Mauna Loa se numără printre cei cinci vulcani care formează insulele Hawaii din Statele Unite din Oceanul Pacific.

Numele Mauna Loa se traduce prin muntele lung. Cea mai recentă erupție a acestui vulcan datează din 24 martie 1984 și a ținut până la 15 aprilie 1984.

Vârful vulcanului este de 10 ori mai înalt decât Munții Anzi, întrucât se ridică la aproape 9 kilometri deasupra fundului mării. Totodată vârful său său este tăiat de craterul Mokuaweo, cel mai vechi și cel mai mare crater de 6X8 km.

Mauna Loa este renumit datorită faptului că are caracteristici unice. De la formarea sa a avut erupții aproape continue, dar nu foarte puternice. Are fluxuri continue mai mari care au fost emanate din vechile erupții vulcanice.

În întreaga lume există aproximativ 1356 de vulcani activi, între care: vulcanul Etna, Nevados Ojos del Salado, Campei Flegrei, Muntele Aso, Siera Nevada, Gunung Agung, Muntele Cameroon.

Continue Reading

Mai multe din World

Se citește acum

To Top